Santuari de la Mare de Déu de l´Ajuda Video. Monumentos de HOSTALETS DE BALENYA (ELS) provincia de Barcelona. Pueblos de España y del mundo

HOSTALETS DE BALENYA (ELS)

Ayudanos a mejorar, rellena nuestra encuesta de calidad

Santuari de la Mare de Déu de l´Ajuda Video

La fita històrica, artística i fins sentimental mes important de tot el terme de Balenyà es l'església parroquial de Sant Fruitós de Balenyà, transformada o coneguda modernament com el santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda. En aquet santuari s'ha atresorat o condensat tot el passat del terme històric de Balenyà i es dreça com un monument perenne en record i homenatge ha tantes i tantes generacions de filis del terrer que hi foren batejats i que han barrejat les seves cendres amb les ierres que l'envolten.
L'església de Balenyà es un petit joiell d'art on hi ha testimonis valuosos de l’època romànica, gòtica, renaixentista, barroca i fins la mes moderna, en les pintures que decoren el seu altar major. Abans, però, de deturar-nos en la descripció del monument, convé donar una bona pinzellada del seu passat històric.
No sabem quan es va erigir la primera església de Sant Fruitós a Balenyà. La primera noticia històrica que coneixem data del 12 de març del 948, quan l'arxilevita o ardiaca Guadamir, persona coneguda per altres documents antics d'Osona i que tenia importants béns al redós de Balenyà, com a Vilageriu, de Tona, a l'Aguilar, ara al terme dels Hostalets, a Múnter i a Sant Cugat de Gavadons, va llegar en el seu testament et ad Sanctum Fructuosum bove I, o sigui, un bou. a Sant Fruitós. No hi ha cap dubte que es tracta de Sant Fruitós de Balenyà, perquè la resta de deixes piadoses les fa a Sant Pere de Vic, a Sant Andreu de Tona i, sobretot, a Sant Miquel de Vilageriu, capella situada ben a prop del termenal de Sant Fruitós de Balenyà. Vilageriu ho tenia per herència dels seus pares i del seu germà difunt. El document suposa que l'església es devia construir molt abans, a finals del segle IX, quan es va restaurar la diòcesi de Vic, després de la conquesta de Guifré el Pelós i probablement es va erigir a partir dels inicis del segle VI, que es quan tenim constància de Inexistència del bisbat de Vic. Ho hem insinuat ja en parlar dels primers temps histories.

Siglo: 9 d.C

L'Ajuda

HOSTALETS DE BALENYA (ELS)

C.P.: 08550

Fotos de Santuari de la Mare de Déu de l´Ajuda Video
Galería de fotos de Santuari de la Mare de Déu de l´Ajuda Video
Últimos comentarios
javi javi escribió:11 feb, 2010

bonito lugar, gracias balenya. Espero que nos pongas mas sitios interesantes


Para poder dejar un mensaje
debes ser usuario de Lirondo.com: Inicia sesión o regístrate gratís